torek, 29. maj 2012

Javni poziv županu in Občinskemu svetu MOK za ohranitev velike čitalnice

Javni poziv
za ohranitev velike čitalnice Študijskega oddelka v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper, Trg Brolo 1

Na podlagi Odloka o ustanovitvi Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper z dne 13. novembra 2003 javno pozivamo izvrševalca ustanoviteljskih pravic in obveznosti, župana Mestne občine Koper (MOK) Borisa Popoviča in Občinski svet MOK, naj takoj onemogočita samovoljno, protipravno in namerno zavajajoče ravnanje direktorja Osrednje knjižnice Ivana Markovića ter ustavita in preprečita nedopustno preureditev prostorov, ki v knjižnici poteka v času od 3. maja 2012 do predvidoma 11. junija 2012.

S škodljivim preurejanjem 1. nadstropja knjižničnega poslopja na Trgu Brolo 1 se ukinja velika čitalnica Študijskega oddelka, ki je vse od leta 1951 nudila zatočišče generacijam dijakov, študentov in vseh drugih zainteresiranih, obenem pa je bila tudi zbirališče primorskih izobražencev in društev ob knjižnih predstavitvah ter drugih dogodkih. Namesto študijskega in intelektualnega središča bomo, po razdiralni »prenovi« direktorja Osrednje knjižnice v 1. nadstropju, po napovedih dobili spet mesto za prelistavanje časopisov in revij, prostor doslej največje koprske čitalnice pa bo zapolnjen s policami za izposojo knjig. Študijski oddelek bo torej po preureditvi brez čitalnice za študij, saj bo uporabnikom omogočal zgolj izposojo. Za čitalnico je po direktorjevih besedah v prihodnje namenjen prostor v pritličju na Verdijevi ulici 2. Tem načrtom odločno nasprotujemo, saj je nadomestni prostor veliko manjši in popolnoma neprimeren za študij, poleg tega pa ne omogoča priročnega dostopa do knjižničnega gradiva Študijskega oddelka. Poudarjamo, da je preselitev čitalnice tako v nasprotju z 6. točko veljavnih Standardov za splošne knjižnice (za obdobje od 1. maja 2005 do 30. aprila 2015), ki določajo, da morajo biti čitalniški prostori funkcionalno povezani z izposojevalnimi.

Opozarjamo, da direktor Osrednje knjižnice Ivan Marković, ki naj bi mu preureditev omogočila varčnejšo namestitev zaposlenih, s svojim ravnanjem odločno ignorira javni interes in številne podpisnike peticije za ohranitev velike čitalnice, pri čemer se neutemeljeno sklicuje še na naslednje tri argumente:

1. Na javnosti neverodostojno predstavljene »večletne izračune in statistiko« zasedenosti čitalnice, saj je za medije celo sam izjavil, da vseh uporabnikov študijske čitalnice niso evidentirali (Šuligoj, Delo, 4. maj, str. 12).

2. Na strukturo članov Študijskega oddelka, ki naj bi bila po njegovih trditvah naslednja: »od 6000 članov študijskega oddelka knjižnice [je] samo 1000 študentov« (Šuligoj, Delo, 4. maj, str. 12). Tudi v odgovoru na odprto pismo Primoža Turka, direktor knjižnice odgovarja: »v Študijskem oddelku je od 6000 članov 5000 odraslih uporabnikov neštudentov in med temi je dobrih 50 % starejših«.
Letno poročilo 2011, objavljeno na AJPES-u, navaja, da je bilo v letu 2011 v Študijski oddelek knjižnice vpisanih 7.132 članov, od tega je bilo vpisanih 2.380 (33 %) zaposlenih, 1.990 (28 %) študentov in 992 (14 %) dijakov ter 1.770 (25 %) ostalih uporabnikov. Od kod torej sklicevanja direktorja knjižnice na »interes 'tihe' generacije starejših« (Delo, 9. maj 2012) ter na podatke o »dobrih 50 % starejših«, saj je iz samega letnega poročila razvidno, da je bilo v letu 2011 v Študijski oddelek Osrednje knjižnice vpisanih 2.982, torej 42 % študentov in dijakov; Študijski oddelek pa uporabljajo tudi študentje in dijaki, vpisani v knjižnico prek drugih oddelkov, predvsem prek Oddelka za mlade bralce, kjer je bilo v letu 2011 včlanjenih še 444 študentov in 211 dijakov. »'Tiho' generacijo starejših« je moč najti zgolj v skupini ostalih uporabnikov (25 %), vanjo pa poleg drugih spadajo tudi nezaposleni – med katerimi je žal že tudi veliko diplomantov.

3. Na bibliotekarsko nesprejemljivo trditev, da v času interneta prosto dostopne referenčne literature, tj. enciklopedij, leksikonov, slovarjev ter drugih strokovnih in znanstvenih priročnikov, ne potrebujemo več (glej Primorske novice, 3. maj 2012, str. 5).


Župana in Občinski svet MOK zato pozivamo k takojšnjemu ukrepanju.



Primož Turk,
prvopodpisani v Peticiji za ohranitev velike čitalnice v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja na Trgu Brolo 1 (http://velikacitalnica.blogspot.com/)
Marko Pavlič,
predsednik Študentske organizacije Univerze na Primorskem
Seit Demiri,
predsednik Študentskega sveta Univerze na Primorskem

 Koper, 29. 05. 2012

Poslano:
 Županu MOK.
 Občinskim svetnikom MOK.
  Zainteresirani širši javnosti.

Ni komentarjev:

Objavite komentar